Stel je eens een wonderkind voor.

Waarschijnlijk komen techgiganten als Mark Zuckerberg, Evan Spiegel, Steve Jobs en Bill Gates komen al snel naar voren als je denkt aan mensen die al op jonge leeftijd buitengewoon grote successen boekten.

Maar dit is alles behalve een modern fenomeen.

Van Alexander de Grote tot Alexander Hamilton, hier zijn 18 personen uit de geschiedenis die op jonge leeftijd ongelofelijke dingen deden.


Alexander de Grote veroverde landen op achttienjarige leeftijd

Foto: Wikimedia Commons

De Hellenistische veroveraar Alexander de Grote bereikte een hoop bijzondere dingen in zijn korte leven.

Na de moordaanslag op zijn vader, Philippus II van Macedonië, kwam Alexander op de troon terecht. Twee jaar later, op achttienjarige leeftijd, begon hij met het uitbreiden van zijn gebied; hij veroverde landen van Griekenland tot India, resulterend in een van de grootste rijken ter wereld en de verspreiding van de Hellenistische cultuur rond de Middellandse Zee.

Alexander heeft nooit een veldslag verloren. Uiteindelijk overleed hij op 32-jarige leeftijd door de koorts.


Caesar Augustus (Octavianus) was op zijn twintigste senator

Foto: source Wikimedia Commons

Augustus wordt tegenwoordig vooral herinnerd als de eerste keizer van het Romeinse rijk.

Zijn carrière begon echter al een lange tijd voor hij  de troon besteeg in 27 v.c.

In 44 v.c. stond Augustus nog bekend als Octavianus. Hij  was het 19-jarige neefje, adoptiezoon en erfgenaam van Julius Caesar.

Toen Caesar op 15 maart werd vermoord, werd Octavianus nog getraind op de militaire academie. In plaats van te vluchten na de moord, keerde Caesars erfgenaam terug naar Rome en sprong middenin de politieke intriges.

Jarenlang manoeuvreerde hij door steeds wisselende allianties, massamoorden en oorlog. Uiteindelijk versloegen zijn troepen de legers van Marcus Antonius en Cleopatra in de slag bij Actium.


Jeanne d'Arc versloeg de Engelsen op haar zeventiende

Foto: Wikimedia Commons

De Honderdjarige Oorlog was verwoestend voor het Frankrijk van de middeleeuwen.

Maar in 1429 wist een boerenmeisje het tij te keren voor het land.

Met de steun van een kleine groep aanhangers wist Jeanne d'Arc de leiders van haar land over te halen om haar een leidinggevende rol te geven in het leger. Ze was zeventien jaar oud toen ze haar haar afknipte, mannenkleren aantrok en ten strijde reed, aldus History.com.

Negen dagen nadat ze aankwam in de belegerde stad Orléans versloeg Jeanne de Engelse troepenmacht, en werd ze een nationale held.

Helaas werd ze uiteindelijk gevangen genomen, kreeg ze een schijnproces en werd ze levend verbrand door de Engelsen. Ze was pas negentien jaar oud toen ze werd geëxecuteerd. Later zijn de beschuldigingen ontkracht en is Jeanne tot martelaar betiteld. Eeuwen later, in 1920, is ze verklaard tot heilige.


Blaise Pascal ontwikkelde een rekenmachine op zijn negentiende

Foto: Wikimedia Commons

De zeventiende-eeuwse wiskundige Blaise Pascal was zijn tijd ver vooruit op een aantal gebieden.

Op zijn twaalfde begon hij aan zijn studie geometrie, zeven jaar later begon hij aan de ontwikkeling van een mechanische rekenmachine.

Laten we niet vergeten dat dit het jaar 1642 was, voor de tijd van massaproductie. Pascal was zijn tijd iets té ver vooruit, en met zijn rekenmachine verdiende hij nooit een cent, zo vermeldt Biography.com.

Desondanks had Pascal veel succes als invloedrijke wiskundige, filosoof en fysicus.


Wolfgang Amadeus Mozart schreef zijn eerste symfonie toen hij acht was

Foto: Wikimedia Commons

Mozart was het kindsterretje van de achttiende eeuw. Hij werd gigantisch beroemd op vroege leeftijd, maar werd later gekweld door depressies.

De invloedrijke componist hoorde als kind hoe zijn vader zijn oudere zus Nannerl pianoles gaf. In "The Compleat Mozart" van Neal Zaslaw en William Cowdery vertelt Nannerl over het talent van haar jongere broer: "Op vijfjarige leeftijd componeerde hij al kleine stukjes. Die speelde hij voor zijn vader, die ze vervolgens noteerde."

Met de hulp van zijn vader schreef Mozart zijn eerste symfonie  toen hij acht was. Als kinderen toerden Nannerl en Mozart rond door Europa, waar ze voor verschillende koninklijke hoven optraden als wonderkinderen, volgens Biography.com.


Phillis Wheatley publiceerde haar eerste dichtbundel toen ze twintig was

Foto: Wikimedia Commons

Phillis Wheatley werd op haar twintigste de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die erkend werd als gepubliceerd dichter.

Wheatley werd als kind verkocht als slaaf, en gekocht door kledingmaker John Wheatley, in Boston. Zijn familie leerde haar om te lezen en moedigde haar aan om te dichten.

Toen haar dichtbundel "Poems on Various Subjects, Religious and Moral" debuteerde in 1773, leidde dat van Noord-Amerika tot Londen tot controverse. Wheatley werd "een bekende naam onder geletterde kolonisten", zo stelt de Poetry Foundation.

Een jaar later werd Wheatley een vrij mens toen John Wheatley overleed. Phillis Wheatley bleef tot aan het einde van haar leven schrijven. Helaas ging het haar later niet erg eenvoudig af, en overleed ze geldloos op 31-jarige leeftijd.


William Pitt the Younger werd op zijn 24ste de premier van Engeland

Foto: Wikimedia Commons

Tot op de dag van vandaag is William Pitt the Younger de jongste persoon die ooit premier van Engeland is geweest. De politicus kwam in 1783 aan de macht op 24-jarige leeftijd.

Zijn carrière is enigszins controversieel, aldus de BBC. Koning George III dreigde met aftreden als Charles James Fox premier zou worden. Pitt had de parlementsverkiezingen verloren maar weigerde af te treden, en won de algemene verkiezingen een jaar later.

Zoals Encyclopedia Britannica ook vermeldt, zat Pitts ambtsperiode vol wereldwijde crises, waaronder de Franse revolutie en diverse oorlogen met Napoleon Bonaparte. De populariteit van de jonge, afstandelijke premier was laag onder zijn tijdgenoten, maar hij stond ook bekend als een goede debater en bewindvoerder.


Mary Shelley publiceerde 'Frankenstein' toen ze 20 was

Foto: Wikimedia Commons

Mary Shelley, geboren in 1797, was de dochter van filosofen Mary Wollstonecraft en William Godwin.

Als tiener besloot ze van huis weg te lopen met een leerling van haar vader, de dichter Percy Byshe Shelley. Het noodlot sloeg echter toe toen hun eerste dochter overleed in 1815, slechts een paar uur na de geboorte.

Een zomer later, in Zwitserland, bracht ze de tijd door met een groep vrienden, waaronder de bekende dichter Lord Byron. De jongeren deelde n spookverhalen met elkaar, en volgens Biography.com stelde Byron vervolgens voor dat ze er zelf allemaal een schreven.

Deze terloopse uitdaging onder vrienden inspireerde Shelley om de klassieker Frankenstein te schrijven. Het boek werd twee jaar later gepubliceerd, toen ze 20 was.


Clara Schumann werd op haar achttiende een van de bekendste pianisten van de Romantische tijd

Foto: Wikimedia Commons

Clara Schumann al was op jonge leeftijd aardig onderweg om een van de belangrijkste pianisten van de Romantische tijd te worden. Ze begon op haar vijfde met pianospelen, en op haar zestiende was ze bekend in heel Europa. aldus Encyclopedia Britannica.

Haar publieke carrière en populariteit bloeide op toen ze 18 was. Dat jaar deed ze een serie uitverkochte optredens in Wenen, die lovende kritieken opleverde.


Ida B. Wells verzette zich op 27-jarige leeftijd tegen segregatie

Foto: Wikimedia Commons

Ida B. Wells werd geboren in 1862, een paar maanden voordat de Emancipatieproclamatie werd afgekondigd.

Op haar zestiende begon de in Mississippi geboren Wells te werken als lerares om haar jongere broertjes en zusjes te kunnen onderhouden nadat haar ouders waren overleden. Ze trad vervolgens in de voetsporen van haar activistische ouders, toen ze zich hard begon te maken voor het einde van  segregatie.

Wells verhuisde uiteindelijk naar Memphis en begon te schrijven voor lokale kranten. In 1889, 27-jarige leeftijd, werd ze de mede-eigenaar en hoofdredacteur van "Free Speech and Headlight," een tijdschrift dat zich richtte op onderwerpen zoals racisme en segregatie.

In datzelfde jaar werd de winkel van haar vriend Thomas Moss overvallen door een groep witten. Drie mannen werden neergeschoten in de daaropvolgende chaos, Moss werd gearresteerd. Nog voordat de zaak werd behandeld in de rechtbank werd de lokale gevangenis bestormd, en werd Moss samen met nog twee andere mannen gelyncht, aldus PBS.

Dit inspireerde Wells om onderzoeksjournalist te worden. Ze gaf in haar werk inzicht in hoe lynchpraktijken werken als middel mo Afro-Amerikanen te onderdrukken. Dat werk deed ze met gevaar voor eigen leven - ze moest altijd een pistool bij zich dragen voor haar veiligheid.

Haar eerste pamflet, "Southern Horrors: Lynch Law in All Its Phases" werd gepubliceerd in 1892, toen ze 30 was.


Lawrence Bragg won een Nobelprijs toen hij 25 was

Foto: Wikimedia Commons

In 1915 won de Australische fysicus Lawrence Bragg de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar kristallen structuren met röntgenstralen.

Hij was toen nog maar 25 jaar. Hij was toen de jongste Nobelprijswinnaar, en dat bleef hij tot 2014, toen activist Malala Yousafzai de Nobelprijs voor de vrede won op 17-jarige leeftijd.


Bob Woodward en Carl Bernstein brachten het Watergateschandaal aan het licht toen ze 29 en 28 waren.

Foto: Associated Press

In 1972 zorgde een artikel over een inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische partij uiteindelijk voor het schandaal dat de Amerikaanse president Richard Nixon deed aftreden.

Twee jonge journalisten van de Washington Post speelde een hoofdrol in de berichtgeving over het schandaal. Bob Woodward was 29 en Carl Bernstein was 28 toen ze voor het eerst samen aan het verhaal werkten.

Uiteindelijk werd eindigde hun verhaal in een boek, een Hollywoodproductie met Robert Redford en Dustin Hoffman in de hoofdrol, en een Pullitzerprijs.


Nadia Comeneci won Olympische medailles op haar veertiende

Foto: Wikimedia Commons

De 14-jarige Roemeense gymnast sprong, zwiepte en dook naar haar overwinning tijdens de Olympische Spelen van 1976. Comeneci was de eerste gymnast die ooit een 10 scoorde in een wedstrijd. Dat jaar won ze nog eens drie gouden medailles en nog eens zes perfecte scores, aldus according to Biography.com.

Ze was nog lang niet klaar. Comeneci won vier jaar later nog eens twee gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Moskou.